Slaap, kindje slaap…

Wat als je baby onvoldoende rust kan vinden en hierdoor nog onrustiger wordt…

Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen is het belangrijk dat je baby voldoende slaapt.

Onrustige baby?

Door te slapen komt het lichaam helemaal tot rust en verwerken de hersenen alle prikkels die je die dag hebt opgenomen. Voor onze allerkleinsten is slapen heel belangrijk om goed te kunnen ontwikkelen en te groeien.

Als je baby tijdens zijn slaapje geluidjes begint te maken of wat bewegingen maakt kan het wel eens zijn dat je de indruk hebt dat hij wakker aan het worden is. Niets is minder waar, je baby wordt tijdens de slaap lichtjes actief en zal opnieuw in slaap vallen. De hersenen zijn op dat moment nog heel actief met het verwerken van alle informatie. Meestal hoef je niets te doen en valt je baby zelf weer in slaap. Geef hem dus de kans om zelf verder te slapen. Probeer zoveel mogelijk prikkels te vermijden en zorg voor een rustige slaapomgeving.

Wat te doen?

Soms kan het zijn dat de baby niet zelfstandig kan inslapen. Hij is te actief met zijn armpjes aan het bewegen of hij kan de prikkels niet verwerken. Ze houden zichzelf dus wakker. Wat kunnen we dan doen?

  • Soms kan het helpen om je baby in te bakeren. Dit zorgt ervoor dat hij niet snel wakker zal worden van zijn ongecontroleerde bewegingen en zo beter kan in- en doorslapen.
  • Van zodra je merkt dat je baby toe is aan zijn slaapje leg hem dan te slapen. Wacht niet te lang om je baby te slapen te leggen en vermijdt prikkels. Zorg voor een rustige, prikkelarme slaapomgeving. Je hoort meestal heel duidelijk de ‘Auw’ klank, de mond gaat ver open en de tong ligt in de basis van de mond. Je baby zal met zijn vuistjes richting de oogjes en oortjes wrijven.
  • Tracht je baby wakker in zijn bedje te leggen zodat hij zelf kan leren om in slaap te vallen. Leg eventueel je hand even op het buikje voor contact te maken met je baby zodat hij tot rust kan komen.
  • Om een betere ademhaling en spijsvertering te bevorderen kan je het bedje een beetje hoger plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de druk op de oortjes en de maag zal verminderen waardoor je baby beter zal slapen.
  • Zorg voor een vast slaapritueel zodat je baby beter kunnen inslapen. Routine zorgt voor rust. Je baby zal deze routine vlug herkennen en hieraan linken dat het slaaptijd is.

Let op voor oververmoeidheid!

Het kan zijn dat je baby je de indruk geeft weinig slaap nodig te hebben aangezien hij heel alert is en alles wil volgen. Niet is minder waar. Deze alertheid kan er juist op wijzen dat er een slaaptekort is. Je baby zal minder prikkels kunnen verwerken en zo moeilijker kunnen inslapen. Je zal merken dat de slaapjes korter zijn dan normaal. Het is dan zeker belangrijk om het juiste slaapritme opnieuw te volgen.

 

 

Slaap lekker!