Verbinding maken met je baby…

Hechting is verbinding maken met je baby.

Dit wil niet zeggen dat je 24 uur op 24 uur bij je baby moet zijn. Je baby zal alles uit de kast halen om dicht bij jou te kunnen zijn. Hij zal verschillende geluidjes gaan maken, huilen en je volgen met zijn oogjes.

Door huidcontact te maken en in de nabijheid van je baby te zijn leer je elkaar beter kennen. Daarom is het dan ook belangrijk dat je je baby regelmatig streelt, masseert of draagt. Dit alles zorgt voor een goede hechting.

 

Neem voldoende tijd

Neem voldoende tijd om je baby’tje te leren kennen om hem zo goed te leren begrijpen. Hij zal aangeven wat hij nodig heeft. Is hij moe, dan zal hij bijvoorbeeld lichtjes met zijn handje langs zijn oogjes wrijven. Dan is het tijd om hem, liefst wakker, in zijn bedje te leggen. Het is belangrijk dat je baby ook zonder vast te houden of zonder draagdoek zelfstandig in slaap kan vallen in zijn bedje. Dit hoort ook bij hechting. Als je baby zich veilig voelt zal zelf sneller zelfstandig dingen doen. Merk je dat hij bijvoorbeeld lastig wordt van zijn speelgoed, leg dat speelgoed dan even aan de kant en geef je baby wat rust.

Gewennen versus verwennen.

Probeer voor een vast dagritme te zorgen. Je baby steeds rond hetzelfde uur in zijn bedje leggen zorgt voor vertrouwen en een veilig gevoel. Door vaste gewoontes zal je baby minder gaan zeuren omdat hij aanvoelt wat er gaat gebeuren. Gewennen is dus iets anders dan verwennen. Bij gewennen spreekt men over vaste rituelen die voor een baby herkenbaar zijn. Verwennen daarentegen is het altijd onmiddellijk reageren op je baby. Het is rond de leeftijd van 6 maanden dat je baby stillaan leert dat een actie van hem een reactie uitlokt. Daarom is het dus belangrijk dat jij je baby goed leert kennen een aanvoelen zodat je je baby zelf de kans kan geven om tot rust te komen in situaties waar onmiddellijke actie niet noodzakelijk is.