‘Help, mijn baby is moe en ik merk het niet’.

Goed naar je baby kijken en luisteren zal je helpen om het geschikte moment te bepalen om je baby te slapen te leggen.

 

Klinkt gemakkelijk, maar dit is niet altijd en voor iedereen het geval. Geef jezelf de tijd om elkaar te leren kennen en te achterhalen waar je baby zijn/haar ‘sleeping point’ is. In dit ‘sleeping point’ is je baby klaar om te slapen. We mogen dus niet te snel maar ook niet te traag reageren op de signalen van de baby. Het vergt wel wat oefening om de vermoeidheidssignalen van je baby te herkennen. Maar zodra je de tekenen van vermoeidheid begint op te merken, is het het moment om je baby te gaan ontspannen ter voorbereiding op het slapengaan. Het duurt niet lang voordat je baby oververmoeid raakt. Het is dus belangrijk dat je bij de eerste signalen onmiddellijk gaat handelen.

Een aantal vermoeidheidssignalen op een rijtje.

 

  • Het verliezen van de focus. Je baby zal het hoofdje wegdraaien als het te veel prikkels krijgt. Met het wegdraaien wil je baby aangeven dat het genoeg is geweest en dat hij toe is aan rust. Ga je baby dan niet extra entertainen maar leg hem op een rustige plaats. Draai die felgekleurde mobiel boven het hoofdje even aan de kant zodat je baby tot rust kan komen.

 

  • Je zal merken dat je baby een duidelijk ‘AUW’ klank zal laten horen. Hierbij zal je baby zijn mondje helemaal openspreiden.

 

  • Als je baby wat groter is zal hij in de oogjes wrijven of aan het oortje friemelen.

 

Ervaar je moeilijkheden met het lezen van de signalen? Maak je geen zorgen, het is een kwestie van even oefenen.

Extra slaaptip

Leg je baby liefst via zijligging in het bedje neer. Tokkel zachtjes op de onderrug en draai je baby’tje daarna door op de rug.

Door het volgen van een infosessie babytaal tijdens de zwangerschap neem je als toekomstige ouder al een enorme voorsprong.

Wil je meer info?… Jullie weten me te vinden.