Waarom je baby dragen?

De voordelen van een draagdoek op een rijtje.

Als je baby is geboren wil je graag dat het zich geborgen voelt. Na 9 maanden in de buik komen ze ineens in de grote wereld. Een wereld vol prikkels. Met een draagdoek kunnen we onze baby’s beschermen tegen al deze prikkels. Een draagdoek is dan een goede oplossing!

Je baby dragen heeft een tal van voordelen voor zowel je baby als voor jou als ouder. Het dragen van de baby heeft een positieve invloed op zowel lichamelijke, verstandelijke en emotionele ontwikkeling. Als ouder krijg je in bepaalde omstandigheden gewoon terug wat meer tijd.

Hechtingsvoordelen.

In je buik werd je baby constant gemasseerd en aangeraakt. Eens je baby geboren is komt hier abrupt een einde aan. Zodra je baby er is, wil het lekker dicht bij je zijn. Troost en geborgenheid is dan alles wat je kleintje nodig heeft. Vanaf dan start het hechtingsproces met mama maar zeker ook met papa. Bij het dragen van je baby in een draagdoek zal je baby constant je geur, ademhalingen en hartslag in zich opnemen. Dit geeft een rustgevend en veilig gevoel. Dit is de basis van een goed hechtingsproces.

Ontwikkeling stimuleren

Naast de hechtingsvoordelen van het dragen zijn er ook nog de positieve effecten op de lichamelijke ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen. Door alle aanrakingen en bewegingen wordt zowel de grove als de fijne motoriek gestimuleerd. Terwijl je baby in de draagdoek zit kan hij volop aaien, voelen, knijpen en grijpen. De ontwikkeling van de spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door je baby in een ergonomische houding te dragen.

Naast deze hechtingsvoordelen en het stimuleren van de ontwikkeling heeft een draagdoek nog tal van praktische voordelen.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Minder huilen. Voor baby’s die veel huilen, last hebben van krampjes of refluxklachten hebben is het dragen in een draagdoek een geweldige oplossing. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilende baby verminderd door dichtbij mama of papa te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je baby rechtop, met de knietjes omhoog en tegen je buik bij je is. Je hebt je handen vrij en toch kan je ingaan op de behoeften van je baby.
  • Geen last van een kinderwagen als je bijvoorbeeld trappen op moet of bij het gebruik maken van het openbaar vervoer of op drukke plaatsen. Je kan overal wandelen, ook op moeilijke plaatsen zoals op het strand bijvoorbeeld.

Kortom, het geeft je veel vrijheid!