Rustige ouders – rustige baby: co-regulatie

Door je eigen kalme zenuwstelsel in te zetten help je je baby om zijn zenuwstelsel tot rust te brengen en te reguleren, dit noemen we co-regulatie.

Geen enkel babymiddeltje kan het effect van je eigen zenuwstelsel vervangen. Zachte strelingen en je hartslag hebben een groot positief effect op het stressniveau van je baby. Als jij zelf stress ervaart, zal het moeilijk zijn om je baby te troosten.

 

BABYTAAL

 

Babytaal kan jullie hier al een heel eind mee op weg helpen. Hoe beter je je baby begrijpt, hoe vlugger je op een gepaste manier kan reageren en het stressniveau verlagen.

Een voorbeeldje: Je baby laat de ‘Auw-klank’ horen (wat erop wijst dat hij moe is) en draait het hoofdje weg. Het is belangrijk dat je hier op een gepaste manier op gaat reageren om stress en onrust bij je baby te vermijden.

Een ander voorbeeldje: Je speelt met je baby een spelletje. Je baby lacht en geniet zichtbaar dus je doet verder. Op een bepaald moment draait je baby zijn hoofdje weg (dit is het signaal van overprikkeling). Op dat moment is het belangrijk dat je als ouder stopt en je je baby laat rusten en overprikkeling gaat vermijden.

Door op een juiste manier om te gaan met je baby  maakt hij  enorm veel belangrijke verbindingen. Hoe sneller een baby zich veilig voelt, hoe gemakkelijker het is voor hem om op ontdek king uit te gaan.

BABYMASSAGE

Door de magie van babymassage kan jij als ouder de verbindingen een extra zetje geven. In het begin kan het een beetje zoeken zijn om je baby te leren kennen maar ook daar help ik je bij. Het kan even een zoektochtje zijn, maar jij kunt het. Geef jezelf de tijd om elkaar te leren kennen

Meer info? Aarzel niet om me te contacteren.