Papa worden, papa zijn…

Daar komt dan de blijde boodschap… Proficiat, je wordt papa! Opeens een verandering in het rollenpatroon. Even denken, nu word ik papa. Wat wordt er nu allemaal van mij verwacht?

‘Toen mijn vriendin zwanger was dacht ik dat ik wel wist wat ik kon verwachten, maar dit bleek dus helemaal iets anders te zijn. Ik stond er helemaal niet bij stil dat er mij zoveel gevoelens zouden overspoelen bij het vader worden. Ik kreeg een totaal nieuwe rol, deze van papa.’

Maar hoe word ik nu de vader die ik wil zijn?

In de eerste plaats is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te wennen aan je nieuwe rol. Breng zoveel mogelijk tijd samen door. De tijd die je als papa met je baby doorbrengt in de eerste weken is namelijk ontzettend belangrijjk. In die eerste weken wordt de basis van gehechtheid gevormd. Het is dus van groot belang dat ook papa’s veel tijd kunnen doorbrengen met hun baby, dat ook zij hun baby vlugger kunnen begrijpen en kunnen inspelen op hun behoeften.

Vaderschapsverlof is niet enkel belangrijk om een goede hechtingsband met de baby op te bouwen maar is ook essentieel voor mama. Een pas bevallen mama moet herstellen van de bevalling en dan is de aanwezigheid van papa ook zeker een pluspunt. Hij kan mama ondersteuning bieden op alle vlakken.

Het is dus belangrijk dat papa’s vanaf het eerste moment betrokken zijn bij de opvoeding en de zorg van hun baby. In de eerste periode hecht de baby zich aan zijn ouders en op welke manier deze hechtingsband tot stand komt is heel belangrijk. Dit zal de baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.

Wat kan je bijvoorbeeld doen?

Communiceer met je baby. Je baby kent je stem reeds van tijdens de zwangerschap. Als je baby onrustig is zal hij ook rustig worden als jij tegen hem praat. Het geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je moet je zeker niet inhouden om een liedje te zingen voor je baby, dit heeft namelijk een positief effect op de ontwikkeling en jullie band. Vertel alles wat je ziet en wat er in de omgeving gebeurt. Laat je baby je gezicht aanraken zodat hij leert ‘er te zijn’. Maakt je baby geluidjes, zoekt dan even uit wat hij wil vertellen en ga hierop in. Je zal merken dat jullie band sterker en sterker zal worden.