Omrollen, hoe doe je dat?

Op een bepaalde leeftijd verwachten ze van mij dat ik ga omrollen. Maar wat als ik dat nog niet kan? Wat is de gemiddelde leeftijd dat ik zou moeten omrollen en wat kunnen mijn ouders doen om dit te stimuleren?

Ik ben nu bijna 6 maanden en hoe hard ik ook probeer, het lukt me niet om te rollen van mijn rug naar mijn buik. Van buik op rug lukt me wel. Mijn mama legt me regelmatig op mijn buikje maar dat heb ik niet zo graag. Ik had dan ook heel vlug door hoe ik van mijn buikje op mijn rug moest rollen. Andersom, van rug naar buik lukt me dus nog niet en mijn mama begint zich een beetje ongerust te maken want ze zeggen dat ik dit al moet kunnen. Wat nu?

Waarom is omrollen zo belangrijk?

Omrollen legt de basis voor het kruipen. Tijdens de rolbeweging wordt het evenwichtsorgaan sterk gestimuleerd.

Hoe en wanneer rolt een baby om?

Ik zou op 2 manieren moeten kunnen rollen. Van buik naar rug en van rug naar buik. Het eerste kan ik dus al! Een gemiddelde leeftijd van omrollen is tussen de 5 en 9 maanden. Ik ben nog safe dus. Niet iedereen is even snel. Mijn mama hoeft zich dus nog geen zorgen te maken. Eenmaal ik weet hoe het moet zal ze me niet meer kunnen tegenhouden.

Hoe weet mijn mama nu dat ik er klaar voor ben?

Vanaf de moment dat ik heel actief begin te bewegen met mijn lichaam. Zo ga ik bijvoorbeeld mijn beentjes afzetten op de ondergrond als ik een speelgoedje probeer te nemen dat een beetje verder ligt.

Hoe  kan mijn mama mij nu helpen?

Rollen van buik naar rug.

Om van mijn buik naar mijn rug te rollen kan het helpen om mij wat vaker op mijn buik te leggen, zodat ik kan oefenen met het optillen van mijn hoofdje. Zo train ik mijn nekspieren.

Mama kan ook wat speelgoedjes net buiten mijn bereik leggen zodat ik mijn hoofdje en armen verder moet optillen.

Een speelgoedje in de lucht houden zodat ik hoog moet opkijken en dan pardoes omdraai.

 

Rollen van rug naar buik.

Mama, leg mijn speelgoedje wat verder weg zodat ik extra moeite moet doen om erbij te kunnen.

Zorg er ook voor dat ik voldoende ruimte heb om te kunnen rollen.

Je kan me ook helpen door mijn ene been over het andere been te plaatsen. Het rollen wordt dan wat gemakkelijker en na een tijdje zal ik het zelf kunnen.

Belangrijk is dat mama kijkt naar mijn tempo. Mijn mama weet vast het beste hoe ze met me om moet gaan. Zolang we maar met veel plezier blijven oefenen.